22/1/2022

The Mountain Community bjuder in till filmkväll med The Alpinist

Välkomna till en helkväll om berg, is och klättring. Testa dina nerver och lär dig allt om isklättring i Abisko. Vi avslutar kvällen med att visa nervkittlande dokumentären The Alpinist - På avlägsna alpina platåer, utför denna den frisinnade 23-åringen några av historiens djärvaste bergsbestigningar. Trots detta, drar han knappt någon uppmärksamhet. Det är utan kameror, linor och felmarginaler som Marc-André utför sina soloäventyr.

Program för kvällen:

18.00 Öppnar vi dörrarna för mingel

18:30 Linda Åkerberg visar sin film om Kebnekaise
19:30 Elin Skyttedal pratar om isklättring i Abisko
20:00 The Alpinist

Biljettpris 220 kr

Kebnekaise -

Sveriges högsta berg med toppar strax under 2100 meter är relativt lågt i alpina sammanhang, men berget ska inte underskattas. Att bestiga berget är en utmaning, långt över det vanliga. I den här filmen får vi följa äventyraren Linda Åkerberg som har gett sig ut för att bestiga berget, både via den västra och östra leden till syd- och nordtoppen. Tillsammans med Per Nenzén, sportschef på Kebnekaise fjällstation kommer de att guida dig genom klättringen och dela med sig av sina bästa tips för en lyckad bestigning såväl som en säker och njutbar upplevelse.

Efter filmen pratar Elin Skyttedal om isklättring längst upp i norra Sverige. Alpinisten Elin Skyttedal berättar om hur det är att klättra is uppe i  Abisko under den allra mörkaste tiden på året.

The Alpinist -

Medan klättringssporten övergår från en nischjakt till ett merendels mediaevenemang, klättrar Marc-André Leclerc ensam, långt ifrån rampljuset. På avlägsna alpina platåer, utför denna den frisinnade 23-åringen några av historiens djärvaste bergsbestigningar. Trots detta, drar han knappt någon uppmärksamhet.Det är utan kameror, linor och felmarginaler som Marc-André utför sina soloäventyr.

Fascinerad av dessa tysta prestationer, bestämmer sig regissören Peter Mortimer (The Dawn Wall) för att göra en film om Marc-André. Men den kanadensiska solisten är ett svårfångat objekt: han är nomadisk och blyg och äger inte ens en telefon eller bil och är minst sagt ovillig att släppa in filmteamet i sin rena vision på att klättra.

Allt eftersom Peter kämpar för att hänga med, stiger Marc-Andrés klättring till allt högre och riskfyllda nivåer. Det är när elitklättrare förundras över hans prestationer och andra oroar sig för att hans stora risktagande som Marc-André ger sig ut på ett historiskt äventyr i Patagonien som kommer att omdefiniera vad som är möjligt inom soloklättring.

THE ALPINIST är en intim dokumentär om en visionär bergsklättrare som följer sin passion, trots de värsta möjliga konsekvenserna.

KÖPA BILJETT
Biografen Park använder cookies för att göra webbplatsen lite bättre för dig. Genom att fortsätta surfa runt här, så godkänner du användandet av detta.
OK