09/02/2021

The Father och samtal

09/02/2021
​Äntligen har den hyllade filmen “The Father” med oscarsvinnaren Anthony Hopkins och Olivia Colman i huvudrollerna Sverigepremiär. Den har lovordats för sin nära och trovärdiga skildring av hur det är att leva med demens. Den är inte nådig mot publiken utan ämnar ge oss en och halv timme av just den förvirring som en demenssjuk upplever varje dag.​​​I och med att fler får en demensdiagnos idag bryts stigmat kring sjukdomen mer och mer och fler har på senare tid, i olika verk, skildrat sjukdomen på nära håll. Några exempel är Johanna Hintereggers uppmärksammade dokumentär “Innan mamma glömmer” eller Philomene Grandins kritikerhyllade bok “Glöm allt men inte mig” ​​Den 2 september visas filmen på Park med efterföljande samtal med Johanna, Philomene och Tomas där de kommer att ge sina bilder av hur det är när en familj drabbas av Alzheimer.Det blir ett samtal om skapande i skuggan av demensen. Hur det är att på nära håll se sin förälder bli liten, ledsen och rädd.Hur det är att trösta sin förälder, vårda sin förälder och hur det är att till sist förlora den till demensen. Men också om allt som är fint på vägen, skratten från vardagens plötsliga absurditeter, att våga vara nära och stunderna man aldrig glömmer.​​Johanna Hinteregger, radiojournalist. “Innan mamma glömmer” är hennes första dokumentär. Johanna är gravid med sitt första barn när hennes egen mamma får diagnosen Alzheimer. Mamman, som lever ensam, har inga andra barn och hennes sjukdom kräver allt mer av Johannas tid. Johanna driver även podcasten “Alzheimerpodden - en podd för unga anhöriga”.‍​​Philomène Grandin, skådespelare och programledare. Detta är hennes debut. Hon har medverkat i en rad filmer och tv-serier samt i teateruppsättningar på bland annat Stockholms och Göteborgs Stadsteater.‍Jonas Brun,( född 1979) är författare, psykolog och översättare av bland annat nobelpristagaren Louise Glück. Han debuterade 2004 och har sedan dess publicerat en rad uppmärksammade och prisbelönta romaner och diktsamlingar, senast Omsorg (2019). Hon minns inte kommer ut 15 oktober och handlar om hans mamma som drabbas av demens.

Biljetter köper ni via länken: The Father och samtal

Filmstart 18.00

Datum: 2a september

Pris: 160 kr

Dörrarna till Park öppnar klockan 17.00

Sara, General Manager Park

Om Park

Park är en av Sveriges mest kända scener som fungerade som bio under sina första 80 år. Idag huserar vi fortfarande filmvisningar, men även konferenser, event, pop-ups och mycket mer. Park hittar du ett stenkast från Stureplan, mitt i centrala Stockholm.

Biografen Park
Sturegatan 18, 114 36 Stockholm

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVET
Biografen Park använder cookies för att göra webbplatsen lite bättre för dig. Genom att fortsätta surfa runt här, så godkänner du användandet av detta.
OK