Kvinnohistorsika presenterar Face of AIDS

Hur har hiv och aids skildrats på film, och vilken roll har kvinnor spelat i dessa berättelser? Se filmer från Face of AIDS Film Archive, hör när Staffan Hildebrand berättar mer om Women and AIDS och träffa skribenterna och historikerna som grävt i arkivet och på olika sätt tillgängliggjort materialet.

"19,6 miljoner kvinnor lever med hiv (15 år eller äldre) – vilket motsvarar 52% av alla vuxna som lever med hiv” (källa: UNAIDS)

Stockholms Kvinnohistoriska tillsammans med Face of AIDS Film Archive (https://faceofaids.ki.se) bjuder in till lanseringen av “Women and AIDS” – ett projekt som sätter ljus på de många kvinnohistorier som finns i arkivet och lyfter fram aspekter på hiv och aids som inte blivit tillräckligt uppmärksammade.

🎤

Face of AIDS Film Archive och Stockholms Kvinnohistoriska berättar om projektet

🎞️

Vi visar filmklipp ur arkivet

✏️

Skribenterna Emma Gray Munthe, Erik Gunnarsson och Izabella Rosengren berättar om deras arbete med Women and AIDS. Samtalet modereras av Lena Lennerhed, professor i idéhistoria vid Södertörns högskola.

📹

Filmregissören Staffan Hildebrand berättar om filmerna och arbetet med Women and AIDS.

🎞️

Filmvisning av Women at the Frontline (2008). Staffan Hildebrands film skildrar fyra kvinnor som lever med hiv i Indonesien, Bolivia, Kenya och Sverige. De berättar om sina liv och sitt arbete mot hiv och för kvinnors rättigheter.

Lanseringen sker hos och i samarbete med Almas Park – Stockholms sprillans nya center för kultur och kreativitet. Läs mer om Almas Park på deras hemsida: https://almaspark.com
Fri entré, ingen föranmälan krävs. Välkomna!

☞ OM WOMEN AND AIDS

Face of AIDS Film Archive (Foa) är ett onlinearkiv med filmmaterial som drivs av Karolinska Institutet Universitetsbiblioteket. För att lyfta fram underberättade aspekter på hiv och aids har Stockholms Kvinnohistoriska och Face of AIDS Film Archive gått samman i projektet ”Women and AIDS” som lanseras som tema på arkivets hemsida: https://faceofaids.ki.se/theme/women-and-aids

Tre skribenter och en illustratör har bjudits in för att utforska deras arkiv utifrån det givna temat. Journalisten Izabella Rosengren skriver om kvinnors rättigheter som en nödvändig förutsättning för ett framgångsrikt arbete mot hiv. Filmskribenten Emma Gray Munthe gör en exposé över hur hiv och aids har skildrats på film, och vilken roll kvinnor spelat i dessa berättelser. Serietecknaren Hanna Gustavsson har illustrerat hennes text. Idéhistorikern Erik Gunnarsson beskriver hur feministiska aktivister drivit på för att uppmärksamma kvinnors situation i aidsepidemin.

☞ OM FACE OF AIDS FILM ARCHIVE 

Face of AIDS Film Archive (Foa) är ett onlinearkiv som drivs av Karolinska Institutet Universitetsbiblioteket. Det innehåller de ca 800 timmar film om den globala aidsepidemin som regissören och journalisten Staffan Hildebrand har arbetat med i över trettio års tid. Just nu är ca 300 filmer tillgängliga för allmänheten. Det totala arkivet uppgår till ca. 2000 filmer. Läs mer om Face of AIDS Film Archive på deras hemsida: https://faceofaids.ki.se/

☞ ETT MUSEUM PÅ 187 160 000 M²

Stockholms Kvinnohistoriska är ett museum dedikerat till kvinnohistoria, som ska verka för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Vi är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. I stället dyker Stockholms Kvinnohistoriska upp i olika skepnader runt om i staden, med visningar, vandringar, samtal och utställningar, för att visa hur kvinnohistorien kan ta plats i vardagen och vara en del av allmänbildningen. Läs mer om Stockholms Kvinnohistoriska på deras hemsida: https://kvinnohistoriska.se

Evenemangsbild: Serietecknaren Hanna Gustavsson 


Sara, General Manager Park

Om Park

Park är en av Sveriges mest kända scener som fungerade som bio under sina första 80 år. Idag huserar vi fortfarande filmvisningar, men även konferenser, event, pop-ups och mycket mer. Park hittar du ett stenkast från Stureplan, mitt i centrala Stockholm.

Biografen Park
Sturegatan 18, 114 36 Stockholm

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVET
Biografen Park använder cookies för att göra webbplatsen lite bättre för dig. Genom att fortsätta surfa runt här, så godkänner du användandet av detta.
OK